Sabah kahvesi mi yoksa tüm gün kahve içmek mi ?

Sabah kahvesi içenlerin tüm gün boyunca kahve içenlere kıyasla daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve genel ölüm oranına sahip olduğu tespit edildi. Bu sonuçlar, European Heart Journal‘da yayımlanan bir araştırmadan geliyor. Gelin hepbirlikte detaylarına bakalım.

Devamını oku: Sabah kahvesi mi yoksa tüm gün kahve içmek mi ?

Araştırmanın Detayları

Araştırma ABD’nin Tulane Üniversitesi’nden Dr. Lu Qi liderliğinde gerçekleştirildi. Dr. Qi, “Kahve içmenin kardiyovasküler hastalık riskini artırmadığını, aksine tip 2 diyabet gibi bazı kronik hastalıkların riskini düşürdüğünü biliyoruz. Ancak, kahve içme zamanının kalp sağlığı üzerindeki etkisini merak ettik,” dedi.

Araştırma, 1999-2018 yılları arasında ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması’na (NHANES) katılan 40.725 yetişkin üzerinde yapıldı. Katılımcılara, bir gün boyunca tükettikleri yiyecek ve içecekler, kahve içip içmedikleri, ne kadar içtikleri ve hangi saatlerde içtikleri soruldu. Ayrıca, 1.463 kişilik bir alt gruptan bir hafta boyunca ayrıntılı bir beslenme günlüğü doldurmaları istendi.

Araştırmacılar bu verileri katılımcıların ölüm kayıtları ve ölüm nedenleriyle 9-10 yıllık bir süre boyunca ilişkilendirdi.

Bulgular

Katılımcıların %36’sı sabah kahvesi içicisi (kahvelerini öğleden önce tüketenler), %16’sı gün boyunca kahve içenler, %48’i ise kahve içmeyenlerdi.

Sabah kahvesi içenler, kahve içmeyenlere kıyasla herhangi bir nedenden ölüm riskini %16, kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskini ise %31 oranında azaltmıştı.

Gün boyunca kahve içenler için ise bu tür bir risk azalması gözlemlenmedi.

Sabah kahvesinin faydaları, orta düzeyde kahve içenlerde (günde 2-3 fincan) ve ağır kahve içenlerde (günde 3 fincandan fazla) belirgindi. Hafif içicilerde (günde 1 fincan veya daha az) ise daha düşük bir fayda görüldü.

Neden Sabah Kahvesi Daha Faydalı ?

Araştırmada kahve içmenin saatinin önemli olabileceği vurgulandı. Sabah kahvesi, vücudun sirkadiyen ritmini ve hormon seviyelerini (örneğin melatonin) daha az etkiliyor olabilir. Özellikle öğleden sonra veya akşam kahve içmenin, uykuyu düzenleyen melatonini baskılayarak, iltihaplanma ve kan basıncı gibi kardiyovasküler risk faktörlerini değiştirebileceği düşünülüyor.

Araştırmayı yöneten Dr. Qi, “Bu, kahve içme zamanlaması ve sağlık sonuçlarını test eden ilk çalışma. Bulgularımız, kahve içip içmediğiniz veya ne kadar içtiğiniz kadar, kahve içme saatinin de önemli olabileceğini gösteriyor. Belki gelecekte diyet rehberlerimize zamanlama önerilerini de eklemeliyiz,” dedi.

Uzman Yorumu

Araştırmaya eşlik eden bir editoryalde, Londra’daki Royal Brompton ve Harefield Hastanelerinden Prof. Thomas F. Lüscher, şu yorumu yaptı:
“Sirkadiyen ritim, sabah saatlerinde sempatik aktivitede belirgin bir artış gösterir. Gün ilerledikçe bu etki azalır ve uyku sırasında en düşük seviyesine ulaşır. Öğleden sonra veya akşam kahve içmek, bu ritmi bozarak uyku problemlerine ve dolaylı olarak kalp sağlığına zarar verebilir.”

Sonuç

Araştırma sonuçları açık: Kahve içmek sağlıklı bir alışkanlık olabilir, ancak zamanlama önemli. Özellikle sabah saatlerinde kahve içmek, kalp sağlığınızı korumanın en iyi yolu gibi görünüyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sabah kahvesi alışkanlığınız var mı? Yorumlarda fikirlerinizi paylaşın! 😊

Referans

European Society of Cardiology

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir