Ashwagandha Hakkında

Ashwagandha diğer isimleriyle hint ginsengi, kış kirazı ya da bektaşi üzümü olarak da bilinen bitki bu sıralar önüme çok çıkmaya başlamıştı. Ben de hemen kullanımıyla ilgili birkaç araştırma yapıp yanlış algılanabilecek durumları ortadan kaldırmak için bu yazıyı yazmayı planladım. Bitki ile genel bir bilgi verdikten sonra mevcut bilimsel kanıtlar bizi nerelere götürecek hep birlikte bakalım.

Devamını oku: Ashwagandha Hakkında

Genel bilgiler

Ashwagandha Hindistan, Orta Doğu ve Afrika’da yetiştirilebiliyor.

Besin takviyesi olarak birçok ülkede satılmakta.

Ayurveda tıbbında önemli bir yer tutmasına rağmen hastalıkları iyileştirme ve kullanım güvenliği konusunda yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Ne kadar biliyoruz ?


Birçok klinik çalışma (insanlar üzerinde yapılan araştırmalar), ashwagandhanın çeşitli sağlık koşullarındaki kullanımını incelemiştir. Ancak, bu çalışmaların birçoğu küçük örneklem büyüklüklerine sahip olmuş ve farklı ashwagandha preparatları kullanılmıştır. Bu durumda açıkçası benim için bitkinin insanlarda kullanımı hakkında yeterli veriye sahip olmadığımız yönünde bir düşünceye sevk ediyor.

Neler öğrendik ?

Araştırmalar, bazı ashwagandha preparatlarının uykusuzluk ve stres üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir.

Ancak, anksiyete üzerindeki etkileri konusunda kanıtlar belirsizdir.

Ashwagandha’nın 2 ila 4 ay boyunca kullanılması durumunda testosteron seviyelerini ve sperm kalitesini artırabileceğine dair sınırlı kanıtlar mevcuttur.

Bunun dışında, ashwagandhanın astım, atletik performans, bilişsel fonksiyon, diyabet, menopoz ve kadın kısırlığı gibi diğer sağlık koşullarında yararlı olup olduğuna dair yeterli kanıt bulunmamaktadır.

Ayrıca, ashwagandhanın COVID-19 tedavisinde yardımcı olduğuna dair yüksek kaliteli kanıtlar yetersizdir.

Güvenli mi ?

Ashwagandha, kısa süreli kullanımda (3 aya kadar) genellikle güvenli olabilir. Ancak, uzun dönem güvenliği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Bazı bireylerde ashwagandha preparatları, uyku hali, mide rahatsızlığı, ishal ve bulantı gibi yan etkilere neden olabilir.

Nadir de olsa, ashwagandha takviyeleri ile karaciğer hasarı arasında bağlantılı birkaç vaka bildirilmiştir.

Hamilelik döneminde ashwagandha kullanılmamalı ve emzirme sırasında da kaçınılmalıdır. Ayrıca, ameliyat öncesi olanlar veya otoimmün ya da tiroid hastalığı olan kişiler için tavsiye edilmemektedir.

Ashwagandha’nın, diyabet ve yüksek tansiyon ilaçları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, sedatifler, anti-seğirme ilaçları ve tiroid hormon ilaçları gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğine dair kanıtlar mevcuttur.

Ayrıca, ashwagandha’nın testosteron seviyelerini artırabileceği için hormon duyarlı prostat kanseri olan kişiler kullanmaktan kaçınmalıdır.

Özetle, ufak bir araştırma sonucu elde ettiğim veriler dahi ürünün net bir faydası olmadığını ve aksine ciddi yan etki veya güvenlik problemlerine sebebiyet verdiğini ortaya koymaktadır. Siz siz olun bu tarz takviyelerden uzak durun derim. Türkiye’de satış ve ithalatının yasak olduğunu da belirtmek isterim !!

Referanslar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Withania_somnifera

https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir